Organisatievitaliteit komt in meerdere vormen. Bij Bata in Best kan je spreken van revitaliseren. Het merk Bata is verbonden aan schoenen en in de laatste decennia specifiek veiligheidsschoenen. Deze worden nog steeds geproduceerd in Best, op een ingenieuze manier. De fabriek en de Bata Superstore staan op een groot terrein waar in de laatste 10 jaar op z’n zachts gezegd verpaupering toesloeg.
Maar genieën keken enkele jaren geleden door het bestaande beeld heen en zagen een prachtig industrieel erfgoed voor zich. Die visie, die droom wordt nu stap voor stap werkelijkheid. Naar een ondertussen bekend concept wordt het terrein omgebouwd tot een bedrijven community. Maakindustrie, kleine bedrijven, eenpitters; alles verbindt zich hier op een meesterlijke manier.
En niet onbelangrijk; in een inspirerende omgeving. Een jaar geleden was ik een van de eerste 5 huurders. De aanleiding was dat ik thuis en kantoor nadrukkelijk wilde scheiden. De reden om bij C-Park Bata te huren is de bezieling die ik voel. Het was 1932, maar Tomáš en Antonin Baťa hadden een ‘Why’ avant la lettre. Lees de familiegeschiedenis en raak overtuigd. Even los van de tijdsgeest (er is genoeg dat je in het heden ter discussie stelt), maar wat we nu alleen als een verkeersknooppunt kennen; Batadorp was een initiatief dat decennia vooruitliep op de Nederlandse maatstaf.
C-Park Bata floreert. Nu al is de beschikbare ruimte bezet (er wordt nog volop verbouwd) en houden bijna 50 bedrijven kantoor. Tel daarbij alle flex-plekken op en je hebt een community van zo’n 150 mensen. En dat geeft energie, ideeën en ook hulp. Er wordt vooral aandacht gegeven aan informeel netwerken. Het restaurant is een perfecte ontmoetingsplek en de pantries niet minder. Onder het motto: ‘None of us are as smart as all of us’ zoek je elkaar op. Dat kan ook heel praktisch zijn en het is mooi dat mijn directe buur; Robert Land me geholpen heeft met frissere profielfoto’s (www.robertland.nl ). Bewust hebben we gekozen voor de setting van C-Park Bata. Het belichaamt de bezieling van samen creëren en de industriële setting is simpelweg mooi. Een historisch decor dat tijdloos blijkt en steeds meer toekomstgerichte energie geeft. 90 jaar organisatievitaliteit.